campana блоґ

Зображення користувача campana.

Перший допис в гуглоблозі

Давно хотів спробувати завести блог на гуглівському blogspot-і, він же blogger. Але бажаний для мене домен 'campana' давно був зайнятий (при цьому досі не використовується). Тож я лінувався. А цього року з допомогою підтримки хостера зумів "прикрутити" гуглівський блог до власного сайту. Власне, як прикрутити? Переспрямовувати просто звернення до сайту на ресурси дядечка Гугля.

Зображення користувача campana.

Цікава нумерологія – 2

Минулого місяця двічі спостерігав парад цифр. Два дні поспіль одна машина заправлялася на одній і тій самій заправці. У перший день вона заправила 10 літрів на суму 234 грн.; на другий день — 34 літри на суму 765 грн. Власне, на суму 234 грн. виходить 10,4 літри, але то вже нюанс. В будь-якому разі, першого дня ми мали послідовність 01234, в якій 0 і 1 переставлені місцями, а на другий день — послідовність 34567, в якій обернуто підпослідовність із трьох останніх цифр.

Ось такі бувають збіги.

Зображення користувача campana.

Цікава нумерологія

Давно вже із читання популярної літератури на тему теорії ймовірностей я виніс той висновок, що життя просто переповнене всілякими збігами, в тому числі дивовижними. І ось (вже) вчора один такий випадок стався.

Переміщався я під вечір з Русанівки на Хрещатик. Коли виходив із будинку, подивився на годинник: було 17:26. А перед будинком стояв автомобіль із номером 17 57. Я одразу подумав, що приблизно в цей час — у 17:57 — я якраз підходитиму до місця призначення. І коли добрався, заради інтересу перевірив. Годинник показав саме 17:57! Отже, автомобіль мене правильно "попередив".

Такі збіги трапляються нерідко. Питання тільки в тому, наскільки ми уважні і на що звертаємо увагу.

Зображення користувача campana.

Коли змінні носії монтуються в /run/media/$USER замість /media

В Лінуксі для змінних пристроїв таких, як флешки, зовнішні вінчестери й фотоапарати, давно існує автомонтування. Під’єднуєш потрібний зовнішній пристрій — і отримуєш повідомлення про можливі дії з ним (в різних графічних середовищах його вигляд і перелік пунктів різнитимуться).

Зображення користувача campana.

Як примусити працювати в Лінуксі принтер Canon LBP 2900

Японська компанія Canon славиться якістю своєї техніки, але сумно відома неувагою до систем FOSS, для яких вона не надає гідної підтримки. Довгий час ентузіастам доводилося самим писати драйвери для принтерів, сканерів, фотоапаратів та інших пристроїв, на яких стоїть гравірування «Canon». І якщо, приміром, із фотоапаратами все давно доволі непогано (принаймні, digikam доволі добре з ними працює), то з принтерами — біда. Досі мені не вдавалося "завести" під Лінуксом жоден кенонівський принтер.

І ось зараз вдома опинився простенький лазерний чорно-білий принтер Canon LBP 2900 китайської збірки. Пристрій робочий і з не використаним до кінця картриджем, тож постала задача примусити його працювати. І це мені врешті-решт вдалося, хоча й не з першої спроби.

Зображення користувача campana.

Раціоналізація у тварин

Нещодавно спостерігав у кота явище зміщеної активності, явно аналогічне людській раціоналізації. Всього вдалося побачити три епізоди такої активності підряд.

Зображення користувача campana.

Як зробити багатосторінковий PDF зі сканованих зображень в Лінуксі

Отже, як швидко, дешево й сердито зробити в Linux-і багатосторінковий PDF зі сканованих зображень? З одного боку, дуже просто ©. А з другого, трапляються дивні підводні камені. Тому опишу процедуру, яка працює на мій досвід.

Зображення користувача campana.

Проблема з компіляцією TeX-файлів

Скопійовано з гуглоплюса.

Оновив я openSUSE з версії 12.3 до 13.1 — і заробив проблему на рівному місці: tex-файли перестали компілюватися. Будь-які. Лог пише якусь дурню. Щоб розібратися, спробував багато всякого. Безрезультатно. Врешті-решт запустив у консолі компіляцію тривіального файлу:

/usr/bin/pdftex /tmp/inkscape-CSWFm3/eq.tex

і отримав:

Зображення користувача campana.

Про існування класів

Рассел, як відомо, вважав, що класи або множини — це фікції, і в дійсності вони не існують.

При цьому під дійсністю він переважно розумів дійсність емпіричну, оскільки був позитивістом. Тут ми заперечимо тезу про неіснування класів.

Зображення користувача campana.

Драйвери ATI та openSUSE

З драйверами для відеокарт в openSUSE бувають проблеми. Приміром, я волію використовувати пропрієтарні драйвери від виробника, оскільки вони досі більш функціональні, ніж відповідні вільні. Однак, політика випуску драйверів у виробників, всупереч уявленням, поширеним у бізнес-середовищі, суттєво більш мінлива, ніж політика випуску відкритих драйверів співтовариством розробників FOSS. Через це під час оновлення улюбленого дистрибутива Лінукса до більш нової версії можна отримати проблеми з відеодрайвером на рівному місці.

Зображення користувача campana.

Ідеї майок із зображенням: «Вітряки увечері»

Можна ще на майку перенести «Вітряки увечері»:

Підписатися на RSS - campana блоґ